menu

Boeddhisme

Toegepaste Boeddhistische psychologie:

Boeddhistische Psychologie heeft zijn oorsprong in de Boeddha. Na zijn verlichting had Boeddha diepe inzichten in hoe ons bewustzijn werkt. In de afgelopen 25 eeuwen zijn er grote boeddhistische leraren geweest die deze inzichten verder ontwikkeld hebben. Sommige van deze leraren herkennen wij in het westen eerder als filosofen, anderen meer als psychologen. Er zijn ook boeddhistische leraren die hele heldere begeleiding hebben ontwikkeld om deze inzichten in alledaagse situaties te kunnen integreren.(tekst website van Mind Only).

Half januari heb ik de 3,5 jarige opleiding Boeddhistische psychologie afgerond. Mind Only is de naam van het instituut voor boeddhistische psychologie dat is opgericht door Cuong Lu. Tijdens de opleiding stonden er 3 leraren centraal; Nagarjuna (2e eeuw), Vasubandhu, samen met zijn broer Asanga (4e eeuw) en Thich Nhat Hahn (1926), hij heeft de oorspronkelijke mindfulness naar het westen toe gebracht.
Momenteel volg ik de cursus; Mindfulness en Interbeing bij Mind Only.

Mind Only is een term die zijn oorsprong heeft in de 4de eeuw en in het Sanskriet “Vijnana-matra” genoemd wordt. “Vijnana” is bewustzijn. En “matra” is alleen. Het betekent: alles is een manifestatie van je bewustzijn (mind). Alles is je bewustzijn. Boeddha was een persoon die de natuur en werkingen van bewustzijn volledig begreep en zijn leer was om ons te bevrijden van de gevangenschap van het bewustzijn en daardoor het lijden. (tekst website van Mind Only). Zie Mind Only

Tijdens deze opleiding heb ik ongelooflijk veel geleerd over de werking van het bewustzijn, over mijzelf en dus ook over de ander. De opleiding heeft mijn leven verrijkt. En daar ben ik dankbaar voor.

Vaak vragen mensen aan mij; "wat kan je nu na deze opleiding"? "Ben je nu een therapeut, ben je een boeddhist", ben je een geestelijk verzorger?  Mijn hart ligt bij het helpen van mensen. Mensen ondersteunen in moeilijke fases van hun leven. Mensen begeleiden bij het maken van soms lastige keuzes. Gesprekken hebben over de zin van het leven. En alles op basis van respect, gelijkwaardigheid en in verbinding met elkaar. Geven is belangrijker dan ontvangen.

Mijn
diepste verlangen voor jou is dat je gaat ontdekken dat echt geluk bestaat. Heb je interesse om een keer kennis te komen maken. Dan ben je van harte welkom. Het 1e gesprek van 30 minuten is kosteloos.
Een kortdurend coachings-traject van 4 sessies van 60 minuten kost €260,-  Dat kan live maar ook via skype/webex. Afstand hoeft dus geen bezwaar te zijn. Een coachings-traject is een waardevolle investering in jezelf. We kunnen ook afspreken op een locatie buiten in de natuur. Al wandelend coach ik jou.

Momenteel ben ik samen met medestudenten bezig met het oprichten van Mind Only sangha's door Nederland en een gedeelte van België. De sangha waarbij ik aangesloten ben is de sangha van Noord-Holland (Zaanstreek/Beverwijk). I.v.m de corona komen we nog niet live bij elkaar, wel online. Ook jij bent welkom om deel te nemen aan deze Sangha. Een Sangha is een plek waar iedereen welkom is; een thuis. We mediteren, we praten en luisteren naar elkaar. De bijeenkomst van de Sangha is elke 3e zaterdagochtend van de maand. (voorlopig nog steeds online). Ook jij bent welkome om deel te nemen aan de online sangha. Neem gerust contact op voor meer informatie. Ik leg het je graag uit.


Door heel Nederland en België zijn er Mind Only sangha's. Neem gerust een kijkje op de website: Mind Only Sangha'sMindfulness in de Zaanstreek is vrij van BTW volgens de ‘bijzondere vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen’.


Contact opnemen?
Voor al uw vragen of om een afspraak te maken kunt u bellen met +316 33 97 45 45
Via ons contact formulier kunt u ons ook eenvoudig een email sturen
Wij zijn ook op afspraak via Skypebereikbaar.